" Organik tavuk mu? Endüstriyel Tavuk mu? son zamanlarda organik'lik kavramına önem veren tüketiciler bu sorunun cevabını arıyor. Sizleri burdaki makalemizde bilgilendireceğiz." Organik tavuk eti üretimi, modern üretimden farklılıkları, besin değeri ve kanatlı beslenme açısından yasal düzenlemeler hakkında detaylı bilgiye makalemizde bilgi edinebilirsiniz.
Tavukların beslenme, sağlık ve koruma uygulamalarında sentetik ve kimyasal bileşikler kullanımının minimuma indirildiği, hayvan hakları ve refahının daha fazla ön plana çıkarıldığı bir üretim modeline Organik tarım diyebiliriz.
Organik tarım bitkisel üretimde iyi bir ürün rotasyonu öneren ve mineral gübreler ile pestisitlerin kullanımını mümkün olduğunca sınırlandıran bir yaklaşım olarka gündeme gelmiştir. Organik tarım en yaygın olduğu Avrupa birliği ülkelerinde çoğu üründe organik üretimin, toplam içindeki payı %5 altındadır. İtalya avrupa birliğinde organik tarıma ayrılan toplam alanın %16'sını , Almanya ise %12 'sini kullanmaktadır. Tavukçuluk üretiminde ise daha düşük miktarlarda bir üretim söz konusudur. Beyaz ette organik ürünlerin toplam ürün içindeki pazar payı %1 kadardır. Avrupa birliğinde organik piliç eti üretminde fransa organik yuurta üretiminde ise fransa ve almanya 1. sıralarda yer almaktadır.
Ülkemizde organik hayvansal üretim uzun yıllar sadece arıcılık ve bal üretimi olarka gerçekleştirilmiştir.
Organik Tavuk eti ve Geleneksl Broyler etinin özellikleri
Organik ve geleneksel üretim ile ilgili olarka bazı çevrelerce çoğunluğu spekülatif, doğru olmayan ya da eksik pek çok bilgi ortaya koyulmakta ve tartışılmaktadır. Her iki üretim modellerinde tavuk etinin arasında illaki farklar olacaktır ancak bu farklılığı ne derece büyütmek gerekir hangisini ön planda tutmak gerekir maliyet dışında besin değeri lezzeti, istenmeyen maddeler yönünden kalıntı, bulaşma riski nedir, üstünlükleri ve dezavantajları nelerdir? bunların bilimsel boyutta ortaya koyulması ve irdelenmesi gerekir.
Organik ve free range üretim çeşitleri ile elde edilen tavuk etlerinin daha lezzetli olduğu yönünde genel bir algı bulunmaktadır. Bu algı yapılan pek çok araştırma sonuçları ile de doğrulanmaktadır. daha koyu renkde ve pişirme su kaybının ise düşük olduğu yapılan araştırmalarda belirtilmektedir.
Prganik tavuk eti üretimi farklı bir ürün çeşidi olarak iyasada talep bulacaktır. Üretimi çok önemli boyutlara ulaşmasa da ülkenin gelir ve refah seviyelerine bağlı olarak artarak devam edeceğine inanıyoruz. Geleneksel yada modern üretide birinci hedef sağlıklı ve günevinilir gıda üretmektir. Nitekim ülkemizde her yıl riskli ve izlenen bileşikler bakımından kalıntı çıkmaması bu felsefenin uygulandığını göstermektedir. Antibiyotikler tavukların beslenmesinde tedavi edici ve büyümeyi düzenleyici olmak üzere 2 amaçla kullanılmaktadır. Avrupa birliğinde ve ülkemizde büyütme faktörü olarak kullanımı 2006 yılından itibaren yasaklanmıştır. organik üretimde'de aynı kural geçerlidir.
Tavuk etine olan talep artışının nedenleri nelerdir?
- Dünya genelinde tavuk eti tüketimine ilişkin dini bir kısıtlama yoktur.
- Diğer etler ile karşılaştırdığımızda protein değerinin yüksek, hayvansal yağın ise düşük olduğu gözlemlenmektedir.
- Kırmızı etlere karşılaştırıldığında 1/3 oranında daha ucuzdur.
- Günümüzde fast food için uygundur. Tavuk döner, şiş, kroket, köfte, salam,sosis,pastırma, şinitzel gibi çeşitleri mevcuttur.
Güvenli ürün çıkışı sağlanabilmekte el değmeden üretilen, bu nedenle de sağlıklı free piliç etleri, soğuk zincirlerle her mevsim Türkiye'nin dört bir tarfında tüketiciye ulaştırılabilmektedir. Ulaşım konusunda ve toptancılık konusunda Bilpa Gıda olarak Ankara Beypiliç Bayii olarak sizlere hizmet vermekten mutluluk duyarız.
Başlıca Konu Başlıklarımız ;
- Organik Tavukla Endüstri Tavukları Ürünleri Arasındaki Fark Nedir?
- Piliç Etinden Neler Üretilir
- Piliç etleri nasıl üretiliyor?
- Türkiye'de Piliç Eti Tüketimi
- Piliç Eti Sektöründeki Büyümenin Türkiye Açısından Önemi
- Tavuk etinin Protein Kaynağı Çocukların Başlıca Besin Kaynağı